سرانجام نادیدهگرفتن سالهای سال هشدار کارشناسان میراث فرهنگی در مورد حفاظت و صیانت از پل تاریخی اصفهان منجر به فاجعه شد. سیوسه پل، میراث ملی 400 ساله ایران ترک برداشت.
ترکهایی که پیش از این وجود نداشت
.
برخی از کارشناسان دلیل این ترکهای ایجاد شده در دهانه ششم از ضلع جنوب غربی پل را عبور دستگاه حفار مترو اصفهان از زیر پایههای پل عنوان میکنند و معتقدند که به دلیل تکانههایی که به پایههای پل وارد شده، پل شکاف برداشته است. برخی از متخصصان هم حدس میزنند که این شکافها به دلیل بیتوجهی مسئولان میراث طی سالهای گذشته بوده است.
اکنون شورای شهر اصفهان، مسئولان میراث فرهنگی و مسئولان شهری همه خبر ترکهای سی و سه پل را تکذیب میکنند. سخنگوی شورای شهر اصفهان با بیان اینکه ترک برداشتن سی و سه پل ارتباطی با عبور مترو و عملیات احداث تونلهای آن ندارد، میگوید: علت اصلی، مرمت انجام گرفته در زمان طاغوت به دلیل استفاده از مصالح سیمان و میلگرد و نداشتن همخوانی با مصالح استفاده شده در زمان ساخت پل است.
کارشناسان معتقدند که این تکذیبها نمیتواند دردی را دوا کند و مسئولان مربوطه باید به فکر چارهای برای نجات سی و سه پل باشند. یکی از این کارشناسان و دوستداران میراث فرهنگی، شاهین سپنتاست، او که سالها برای صیانت از آثار میراث فرهنگی اصفهان تلاش کرده است. امروز تنها خواستهای که از مسئولان دارد این است: به جای تکذیب خبرهای منتشر شده، بررسیهای اصولی روی پلهای تاریخی اصفهان انجام شود تا پیش از اینکه این میراث دیرینه برای همیشه از بین برود، از وضعیت پیش آمده نجات پیدا کند.
وضعیت سی و سه پل را چگونه ارزیابی میکنید، ترکهای ایجاد شده در این پل را شما تایید میکنید؟
بله. من پل را از نزدیک دیدهام و متاسفانه ترکهایی در بدنه این پل تاریخی دیده میشود که پیشتر نبوده است.
پس چرا مسئولان مربوطه این ترکها را تکذیب میکنند و میگویند که اصلا این ترکها به دوره طاغوت برمیگردد؟
به نظر من با تکذیب کردن یا نکردن مسئولان دولتی تغییری در صورت مسئله دیده نمیشود. حالا به اعتقاد مسئولان شهری دلیل این امر به دوران طاغوت برگردد یا به عبور خودرو در آن زمان، اکنون دیگر همه میدانند که سالهاست از این مسیر خودروها رد نمیشوند. به نظر من تکذیبکردن خبرها یا اینکه خبرنگارها را تهدید کنند، هیچ فایدهای ندارد. باید به دنبال ریشهیابی مسأله بود و بررسیهای علمی و اصولی در این زمینه انجام شود. اکنون زمان آن رسیده است که مطالعاتی در مورد خشکی زاینده رود، عبور دستگاه حفاری مترو یا هر دلیل دیگری که امکان دارد به بدنه پل آسیب برساند، انجام شود. مسئولان مربوطه بهتر است به جای تهدید و تکذیب به دنبال پیدا کردن دلیل اصلی ترکها و مراقبت از آثار تاریخی باشند. تکذیبکردن مسألهای را حل نمیکند.
آیا عبور دستگاه حفار مترو و لرزشهای ایجاد شده از سوی آن باعث شده است که این ترکها ایجاد شود؟
ببینید به طور قطع نمیتوان گفت که این ترکها از مترو بوده یا خیر. نظر من این است که مطالعات به صورت علمی انجام شود تا بر اساس این مطالعات بتوانیم نظری قطعی را اعلام کرد.
یعنی معتقدید امکان دارد که اخبار منتشر شده کامل و دقیق نباشد؟
خبرنگارها بر اساس منابع در دسترس گزارش را تهیه میکنند و هر چقدر که این منابع دقیقتر باشد، بنابراین اخبار هم دقیقتر منتشر میشود. اگر پیش از آغاز مرمت، سازمان میراث فرهنگی اطلاعرسانی کامل در مورد پروژه مرمت انجام میداد در هنگام اجرا نیازی به تکذیب اخبار منتشر شده در مورد مرمت این بنا و آسیبهایی که به پیکره پل میزند، نبود.