وزیر بهداشت، نسبت به شیوع ایدز از طریق رفتارهای جنسی پرخطر هشدار داد و گفت: بررسیها نشان داده که بر اساس بررسیهای انجام شده از افراد خیابانی و طبق خوداظهاری این افراد، حدود 50 درصد از افراد خیابانی به ایدز مبتلا هستند که میتوانند این بیماری را به دیگران منتقل کنند.
دکتر مرضیه وحید دستجردی در حاشیه نشستی با مدیر اجرایی برنامه مشترک سازمان ملل متحد در زمینه «ایدز» با اشاره به موفقیتهای ایران در زمینه کنترل و کاهش ایدز در میان معتادان زندانی، گفت: با اقدامات انجام شده شیوع بیماری ایدز در معتادان تزریقی زندانی از 8/3 به 4/1 درصد کاهش یافته است، این رقم قابلیت کاهش به صفر را نیز دارد.
وی در رابطه با اقدامات انجام شده برای کاهش شیوع ایدز در خارج از زندانها نیز گفت: در این زمینه کلینیکیهای رفتاری گذری و کلینیکهای مثلثی راهاندازی شده است که این کلینیکها در حال توسعه هستند. در مجموع برنامه آینده وزارت بهداشت برای مبارزه با ایدز، تمرکز این کلینیکها در مناطق پرخطر است.
وزیر بهداشت مرکز اصلی درمان ایدز را در تهران و در بیمارستان امام خمینی (ره) عنوان کرد و گفت: اما در مراکز اغلب استانهای کشور، مرکز درمانی بیماریهای عفونی به ویژه HIV /ایدز وجود دارد که بیماران از طریق کلینیکهای رفتاری شناسایی و به این مراکز درمانی معرفی میشوند.
وی میزان شیوع موارد ایدز در زنان باردار و نوزادان آنها را در حد صفر عنوان کرد و گفت: علیرغم آن که تاسیس کلینیکهای متادون تراپی میزان کنترل ایدز در زندانیان و معتادان با موفقیت همراه بوده، اما برای موجهای بعدی این بیماری از طریق مسایل اخلاقی و رفتاری و رفتارهای جنسی نگرانیهایی وجود دارد. بنابراین به خانوادهها و جوانان توصیه میشود که این موضوع را جدی بگیرند. در این زمینه وزارت بهداشت نیز سعی در گسترش کلینیکهای مشاوره رفتاری دارد، همچنین لازم است که رسانهها در اطلاع رسانی به خانوادهها اقدامات لازم را انجام دهند تا از اپیدمی آینده این بیماری جلوگیری شود.
دکتر وحید دستجردی تاکید کرد که خطر ارتباطات جنسی غیرقانونی و غیراخلاقی میتواند افراد را به شدت در معرض ابتلا به ایدز قرار دهد. بررسیها نشان داده که بسیاری از افراد خیابانی مبتلا به ایدز هستند که میتوانند دیگران را نیز درگیر این بیماری کنند.
وی در ادامه با اشاره به شناسایی حدود 22 هزار ایرانی مبتلا به ایدز، گفت: آمارهای جهانی مبنی بر آن است که آمارهای واقعی مبتلایان به ایدز در کشورها باید چهار برابر آمارهای شناسایی ارزیابی شوند. بنابراین بیش از 80 هزار فرد مبتلا به ایدز در کشور وجود دارد که در این میان یک چهارم آنها شناسایی شدهاند. البته این میزان نسبت به آمار دنیا، آمار بالایی نیست، اما نسبت به فرهنگ کشور آمار بالایی است.
وزیر بهداشت بیشترین مبتلایان به ایدز را مربوط به معتادان تزریقی عنوان کرد و گفت: در حال حاضر هفت درصد از مبتلایان به ایدز را افراد در معرض خطر مسایل اخلاقی و رفتاری تشکیل میدهند. با افزایش رفتارهای پرخطر در آینده ممکن است با آتشفشانی از بیماری ایدز در کشور روبرو شویم، بنابراین لازم است در این زمینه اطلاع رسانی لازم به مردم صورت گیرد.
وی همچنین در رابطه با قرار گرفتن ایران در مسیر ترانزیت مواد مخدر گفت: طی چند سال اخیر کشت مواد مخدر در کشور افغانستان نه تنها کاهش نداشته است، بلکه افزایش زیادی داشته است. به نظر میرسد توطئهای پشت این قضیه است تا با افزایش کشت خشخاش، جوانان ما را به موادمخدر آلوده کنند. خانوادهها باید این مسأله را جدی بگیرند و همه سازمانها باید آگاهیهای لازم را در اختیار جوانان قرار دهند.